maanantai 22. heinäkuuta 2013

Maailman paras leipä eli kattilaleipä eli no-knead-bread

Tein elämäni ensimmäisen kattilaleivän. Ja se on täydellinen :). Kuten siis eilen kirjoitin, tein illalla leipätaikinan ja jätin sen kohoamaan reiluksi 12 tunniksi. Kuulosti tosiaan mielestäni melko erikoiselta, joten tietysti sitä piti kokeilevassa keittiössä testata :) Reseptin otin täältä, mutta samanlaisia ohjeita taitaa olla internet pulloillaan :) Ihan älyttömän helppotekoinen ja vaivaton ohje! Pitää vaan malttaa antaa rauhassa kohota, vaikka tekisi mieli jo ryhtyä leipomaan :))




Taikina:


8 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
1/4 tl kuivahiivaa
4 dl kylmää vettä 


Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi ilman vaivaamista. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön 12-18 tunniksi. Kun taikina on kohonnut, levitä leivinliina pöydälle, ripottele sen päälle jauhoja ja kaada taikina siihen. Painele taikinaa tasaiseksi levyksi, jotta ilmakuplat tyhjenevät. Käännä taikinan reunat keskustaan vähän kuin taittelisit liinan. Ripottele taikinan päälle vielä jauhoja ja kääri leivinliina löysästi taikinan ympärille. Anna kohota vielä 2 tuntia. 

Laita uunin kannellinen kattila ja lämmitä uuni 225 asteeseen (mikä tahansa uunin kestävä kattila tai pata käy). Kun uuni on kuuma, ota kattila pois uunista, kumoa taikina siihen (ei haittaa, jos taikina näyttää epämääräiseltä kasalta, se tasaantuu uunissa :) ), laita kansi päälle ja paista uunissa n. 30 minuuttia. Ota sen jälkeen kansi pois ja paista vielä noin 20 minuuttia. Kumoa valmis leipä ritilälle jäähtymään ja ihastele lopputulosta :)
Alla kuvat tekovaiheesta :)

Reilut 12h kohotettu taikina

Jauhotettu leivinliina

Taikina käärittynä leivinliinan sisään :)

Sinne meni. Ei kauhean söpösti, mutta se onneksi ei vaikuta lopulliseen ulkonäköön... :)
 Malttamattomana odottelin leipääni uunista (tuoksu oli huumaava) ja kun sen vihdoin sain kattilasta ottaa pois, katselin ylpeänä kaunista tekelettäni. Kuoresta tuli ihanan rapea ja ulkonäkö tosiaan parani uunissa, onneksi... :)



Ja maku. Se tärkein tietysti! Älyttömän hyvää. Ei maistu tavalliselta itsetehdyltä leivältä ja voittaa kaupan leivät mennen tullen. Tästä tulee meidän vakkarileipä! Onko muilla kokemusta kattilaleivästä? :)

5 kommenttia:

  1. Heippa!

    Kuinka iso taikina on, tai siis, kuinka suureen kattilaan teit?

    VastaaPoista
  2. Moikka!

    Ootkohan ehtinyt jo tekemään leivän, kun en oo huomannut vastailla aiemmin.. :) Oon paistanut leivän 5 litran kattilassa, josta se on irronnut hyvin ja helposti, eli vaikka taikina ei itsessään kovin iso ole, kannattaa se paistaa mahdollisimman isossa kattilassa.

    Ootko jo kokeillut? Miten sulla onnistui? :)

    VastaaPoista
  3. Ja tarkoitin tietysti 3 litran kattilaa, hups :)

    VastaaPoista
  4. Mahtavasti onnistui! Nyt tästä on tullut työporukankin kesken ihan hittijuttu :)

    VastaaPoista

Kommentit oikein tervetulleita :)